Angelika je lekovita biljka koja nije bila poznata na Evropskom kontinentu u doba Antičke Grčke i Rima, ali zapisi o njenoj upotrebi postoje u kineskim spisima iz IV milenijuma pre nove ere, gde je važila za pouzdano sredstvo za lečenje bubrežnih i srčanih bolesti. Njeno ime potiče od latinskog naziva za anđela – „angelus“ – kao simbola lekovitosti. Prema pisanim dokumentima, upotreba u Evropi se pominje tek u X veku u Skandinavskim zemljama, a u Centralnoj Evropi se koristi od XIV veka, gde je uzgajana u manastirskim baštama. Tokom renesanse, koren angelike je upotrebljavan za borbu protiv kuge i kolere, a njegov ekstrakt je smatran eliksirom dugog života.
Ova robusna, jednogodišnja biljka koja pripada porodici Apiaceae (Umbiliferae), za tlo je čvrsto vezana velikim, repastim rizomom, iz koga izrasta korenje, a može dotići visinu i do 2.5m. Iz snažnih, okruglih, izbrazdanih, bordo-crvenih stabljika izrastaju mesnate lisne drške sa velikim, perasto deljenim listovima. Na vrhu stabljika nalaze se krupne štitaste cvasti, skoro loptastog oblika, sačinjene od beličasto-žućkasto-zelenkastih eliptičnih cvetova čiji miris podseća na med, a prečnik cvasti može biti veličine i do 40cm. Raste kao samonikla u Severnoj, Centralnoj i Istočnoj Evropi, Sibiru i centralnoj Aziji na vlažnim livadama, svetlim šumama, šikarama i obalama reka.
Lekoviti sastojaci prisutni su u čitavoj biljci, ali su njima najbogatiji rizom i koren (Angelicae rhizoma et radix) i plod (semenka), koji se najviše i koriste u fitoterapiji. Koren angelike sadrži 0.3-1% etarskog ulja sa visokim sadržajem monoterpena (alfa pinena, alfa i beta filandrena, kamfena, 1,8-cineola i limonena), seskviterpena i makrocikličnih laktona (dikanolida). Ostali aktivni sastojci su kumarini (furokumarine – angelicin i arhangelicin, hidroksikumarin i umbeliferon), flavonoide, sitosterole, tanine, smolu, voćne kiseline (jabučnu, valerijansku, sirćetnu, oksalnu i ćilibarnu), pektin, skrob i šećere.
Mladi listovi sveže biljke se koriste u gastronomiji za poboljšanje arome, dok se mlade grančice, peteljke i listovi, koriste u Skandinaviji kao povrće u svakodnevnoj ishrani. Kandirane grančice i drške se koriste u poslastičarstvu. Etarsko ulje angelike je sastojak aromatičnih likera (Benediktina i Šartreza), a primenjuje se i u izradi kozmetičkih proizvoda.
Angelika
3.400 рсд
Cena čajeva je za 1 kg proizvoda.
Čajevi se prodaju u rinfuzu.
Description
Angelika je lekovita biljka koja nije bila poznata na Evropskom kontinentu u doba Antičke Grčke i Rima, ali zapisi o njenoj upotrebi postoje u kineskim spisima iz IV milenijuma pre nove ere, gde je važila za pouzdano sredstvo za lečenje bubrežnih i srčanih bolesti. Njeno ime potiče od latinskog naziva za anđela – „angelus“ – kao simbola lekovitosti. Prema pisanim dokumentima, upotreba u Evropi se pominje tek u X veku u Skandinavskim zemljama, a u Centralnoj Evropi se koristi od XIV veka, gde je uzgajana u manastirskim baštama. Tokom renesanse, koren angelike je upotrebljavan za borbu protiv kuge i kolere, a njegov ekstrakt je smatran eliksirom dugog života.
Ova robusna, jednogodišnja biljka koja pripada porodici Apiaceae (Umbiliferae), za tlo je čvrsto vezana velikim, repastim rizomom, iz koga izrasta korenje, a može dotići visinu i do 2.5m. Iz snažnih, okruglih, izbrazdanih, bordo-crvenih stabljika izrastaju mesnate lisne drške sa velikim, perasto deljenim listovima. Na vrhu stabljika nalaze se krupne štitaste cvasti, skoro loptastog oblika, sačinjene od beličasto-žućkasto-zelenkastih eliptičnih cvetova čiji miris podseća na med, a prečnik cvasti može biti veličine i do 40cm. Raste kao samonikla u Severnoj, Centralnoj i Istočnoj Evropi, Sibiru i centralnoj Aziji na vlažnim livadama, svetlim šumama, šikarama i obalama reka.
Lekoviti sastojaci prisutni su u čitavoj biljci, ali su njima najbogatiji rizom i koren (Angelicae rhizoma et radix) i plod (semenka), koji se najviše i koriste u fitoterapiji. Koren angelike sadrži 0.3-1% etarskog ulja sa visokim sadržajem monoterpena (alfa pinena, alfa i beta filandrena, kamfena, 1,8-cineola i limonena), seskviterpena i makrocikličnih laktona (dikanolida). Ostali aktivni sastojci su kumarini (furokumarine – angelicin i arhangelicin, hidroksikumarin i umbeliferon), flavonoide, sitosterole, tanine, smolu, voćne kiseline (jabučnu, valerijansku, sirćetnu, oksalnu i ćilibarnu), pektin, skrob i šećere.
Mladi listovi sveže biljke se koriste u gastronomiji za poboljšanje arome, dok se mlade grančice, peteljke i listovi, koriste u Skandinaviji kao povrće u svakodnevnoj ishrani. Kandirane grančice i drške se koriste u poslastičarstvu. Etarsko ulje angelike je sastojak aromatičnih likera (Benediktina i Šartreza), a primenjuje se i u izradi kozmetičkih proizvoda.
Additional information
Angelica archangelica L.
100g
Apetit, Bolovi
Related products
Srebrna svilenica
3.200 рсдList borovnice
1.700 рсдCejlonski crni
2.600 рсдList brusnice
2.500 рсд