Jagorčevina (Primula veris), poznata i kao jaglac, je lekovita biljka koja pripada porodici Primulaceae. Raste na livadama, u šumama i planinskim predelima, a prepoznatljiva je po svojim žutim cvetovima i blagom, prijatnom mirisu. U narodnoj medicini koristi se već vekovima, pre svega koren, listovi i cvetovi, koji su bogati saponinima, flavonoidima, vitaminom C i etarskim uljima. Cvet jagorčevine prema legendi, je ključ koji otvara vrata proleća. Prema drugoj legendi, biljka je nastala na mestu gde je Sveti Petar ostavio ključeve raja. U mnogim zemljama se veruju da jagorčevina donosi sreću i štiti ih od nedaća. Stari Grci verovali su da jagorčevina leči sve bolesti, pa su je nazivali „cvet Olimpa“.
Zdravstvene koristi Jagorčevine
Čaj i preparati od jagorčevine imaju brojne zdravstvene prednosti:
Podrška disajnim putevima – Poznata je kao prirodni ekspektorans koji pomaže u otklanjanju šlajma iz pluća. Često se koristi kod prehlade, bronhitisa, kašlja i drugih respiratornih tegoba.
Umirujuće dejstvo na nervni sistem – Blagotvorni sastojci jagorčevine deluju smirujuće na nervni sistem, pomažući u borbi protiv stresa, nesanice i nervoze. Čaj od jagorčevine je odličan prirodni lek za opuštanje i bolji san.
Ublažavanje reumatskih bolova – Zbog svojih antiinflamatornih svojstava, jagorčevina se koristi za ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima kod reume i artritisa.
Poboljšanje probave – Saponini i drugi aktivni sastojci jagorčevine pomažu u poboljšanju varenja, smanjenju nadutosti i otklanjanju grčeva u stomaku.
Detoksikacija organizma – Stimuliše rad bubrega i pomaže u eliminaciji toksina iz organizma, delujući kao prirodni diuretik.
Kako se koristi Jagorčevina?
Čaj od jagorčevine se priprema od suvih cvetova, listova ili korena. Za pripremu napitka, uzmite jednu kašičicu suvih cvetova i prelijte sa 200 ml kipuće vode. Ostavite da odstoji 10 minuta, procedite i pijte dok je topao. Preporučuje se konzumacija 2-3 šolje dnevno. Osim čaja, jagorčevina se koristi i u obliku tinktura, sirupa ili obloga.
Mere opreza
Jagorčevina je uglavnom bezbedna za upotrebu, ali osobe koje su sklone alergijama na biljke iz porodice jagorčevina treba da budu oprezne. Trudnice, dojilje i osobe sa ozbiljnim zdravstvenim problemima trebalo bi da se konsultuju sa lekarom pre upotrebe. Takođe, prekomerna konzumacija može izazvati blage gastrointestinalne tegobe.
Jagorčevina
2.900 рсд
Cena čajeva je za 1 kg proizvoda.
Čajevi se prodaju u rinfuzu.
Opis
Jagorčevina: Prirodni izvor zdravlja i vitalnosti
Šta je Jagorčevina?
Jagorčevina (Primula veris), poznata i kao jaglac, je lekovita biljka koja pripada porodici Primulaceae. Raste na livadama, u šumama i planinskim predelima, a prepoznatljiva je po svojim žutim cvetovima i blagom, prijatnom mirisu. U narodnoj medicini koristi se već vekovima, pre svega koren, listovi i cvetovi, koji su bogati saponinima, flavonoidima, vitaminom C i etarskim uljima. Cvet jagorčevine prema legendi, je ključ koji otvara vrata proleća. Prema drugoj legendi, biljka je nastala na mestu gde je Sveti Petar ostavio ključeve raja. U mnogim zemljama se veruju da jagorčevina donosi sreću i štiti ih od nedaća. Stari Grci verovali su da jagorčevina leči sve bolesti, pa su je nazivali „cvet Olimpa“.
Zdravstvene koristi Jagorčevine
Čaj i preparati od jagorčevine imaju brojne zdravstvene prednosti:
Kako se koristi Jagorčevina?
Čaj od jagorčevine se priprema od suvih cvetova, listova ili korena. Za pripremu napitka, uzmite jednu kašičicu suvih cvetova i prelijte sa 200 ml kipuće vode. Ostavite da odstoji 10 minuta, procedite i pijte dok je topao. Preporučuje se konzumacija 2-3 šolje dnevno. Osim čaja, jagorčevina se koristi i u obliku tinktura, sirupa ili obloga.
Mere opreza
Jagorčevina je uglavnom bezbedna za upotrebu, ali osobe koje su sklone alergijama na biljke iz porodice jagorčevina treba da budu oprezne. Trudnice, dojilje i osobe sa ozbiljnim zdravstvenim problemima trebalo bi da se konsultuju sa lekarom pre upotrebe. Takođe, prekomerna konzumacija može izazvati blage gastrointestinalne tegobe.
Dodatne informacije
Cichorium intybus
1000g
Dijebetes 2, Varenje, Grčevi, Nadutost
Povezani proizvodi
Čubar
1.700 рсдKoren čička
3.700 рсдAnđelika
3.400 рсдCrni slez
1.600 рсд